Aspartamas - saldieji nuodai. Ar tikrai?

Posted by admin 2018/01/30 0 Komentarai Sveikata,

Aspartamas – dirbtinis saldiklis saldesnis už cukrų net 200 kartų, dar kitaip žinomas kaip maisto priedas E 951 ir yra sudarytas is aspartinės rūgšties bei fenilalanino.

Šis maisto priedas nuo pat patekimo į rinką (1981m buvo patvirtintas JAV maisto ir vaistų administracijos) yra lydimas itarimų ir kaltinimų žala sveikatai pradedant galvos svaigimu, padidėjusiu apetitu ir rizikia priaugti viršsvorio bei baigiant padidėjusia rizika susirgti smegenų vėžiu ir kitais rimtais sveikatos sutrikdymais.

ASPARTAMO POVEIKIS SVEIKATAI

Aspartamas gali rimtai sutrikdyti sveikatą žmonėms, kurių organizmai negali virškinti aminorūgšties fenilalanino. Manoma, kad tai yra paveldima liga (fenilketonurija). Būtent dėl šios priežasties maisto produktai turi būti ženklinami papildoma pastaba apie juose esantį fenilalanino šaltinį.

Straipsnio pradžioje jau minėta apie galimą žalingą aspartamo poveikį sveikatai (smegenų vėžys, nutukimas, parkinsono liga ir kt.), tačiau nėra tikrų įrodymų pgrindžiančių šiuos nuogastavimus. Nuo pat aspartamo atsiradimo pradžios buvo atlikta šimtai tyrimų nagrinėjusių šio saldiklio žalą. Dalis jų teigė, kad aspartamas visiškai saugus, kiti nustatė priešingai - aspartamas neturi neigiamos įtakos sveikų žmonių sveikatai. Kadangi mokslininkų gauti rezultatai tokie prieštaringi, dauguma manipuliuoja jais kaip jiems patogiau.

Panaši situacija ir su kažkada pasklidusiais kaltinimais, kad esą aspartamo vartojimas sukelia nutukimą. Tiesiog trūksta įrodymų!

Kaip bebūtų yra daug žmonių tikinčių šio saldiklio neigiamu poveikiu sveikatai. Netgi kai kurios maisto papildų, maistą gaminančios kompanijos atsisakė aspartamo ir pradėjo saldinti gaminius kitais saldikliais (pvz., sukraloze).

ASPARTAMO NAUDA

Nepaisaint šiam saldikliui metamų kaltinimų aspartamas turi ir privalumų. Žinoma, tai susiję su jo savybe pasaldinti mums gyvenimą bei su tuo, kad aspartamas – maistinės vertės neturintis saldiklis (neturi nei baltymų, nei angliavandenių, riebalų ir kalorijų). Šis saldiklis dažnai vartojamas įvairiuose dietiniuose produktuose, kurie žymimi kaip sumažinto kaloringumo ar becukriai produktai. Tai tikras išsigelbėjimas laikantis dietos, norint suvalgyti ką nors saldaus, bet kartu išvengti papildomų kalorijų.

Autoriaus pozicija

Nors ir nėra šimtaprocentinių įrodymų, kad aspartamas tikrai žalingas sveikatai, visgi tikrai verta paieškoti natūralesnių ir mažiau neigiamo atgarsio susilaukusių saldiklių.

Naudota literatūra:

  • Lim U, Subar AF, Mouw T, et al. Consumption of aspartame-containing beverages and incidence of hematopoietic and brain malignancies. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention 2006; 15(9):1654–1659.
  • Mercola, J., Degen, K, (2006). "Sweet Deception: Why Splenda, NutraSweet, and the FDA May Be Hazardous to Your Health";
  • Roberts, H.J; (1992) "Aspartame (NutraSweet): Is it Safe?"
  • Statham, B. (2007). "What's In Your Food?: The Truth about Additives from Aspartame to Xanthan Gum";

Be raštiško leidimo cituoti, publikuoti ir kitaip viešai skelbti projekte fitsport.lt publikuojamą informaciją griežtai draudžiama

Komentarai